Det förekommer cookies på michaeladeler.com. Genom att fortsätta läsa på michaeladeler.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

18:22 | juli 31, 2019

THE 10 DAY CHALLENGE

Tuna with rice, baby spinach and chili béarnaise <3

Jag lovade ju er att skriva lite hur det har gått med min utmaning – 10 dagar utan socker, så jag tänkte göra det nu. Att inte äta godis eller sötsaker har gått över förväntan. Det har faktiskt inte varit några problem. Det svåra har varit att få i sig mycket grönsaker och att inte äta all den maten jag är van vid.

Jag följde schemat till punkt och pricka dom första fem dagarna, innan Janni kom hit och vi åkte ut till landet. Där var det svårare så jag åt nästan enligt recepten, men inte fullt ut, det gick inte. Jag åt i alla fall inte mjölkprodukter, gluten eller socker så jag tycker att det ändå räknas som att jag följde det, även om jag inte gjorde alla recept, hehe.

//I promised you to write about how my 10 days without sugar went, so I’m doing it now. Not to eat candy or sweets have gone better than I thought. It have actually not been a problem at all. The hard thing have been to eat more vegetables and not eat all the food I’m use to eat. 

I followed the schedule really good the first five days, before Janni came here and we went out to the country house. It was way harder there and I almost ate according to the schedule, but not totally, I couldn’t. Anyhow, I didn’t eat any dairy products, gluten or sugar so I think that counts, even if I didn’t do all the recipes, hehe. 

Idag är alltså sista dagen och min känsla är att jag ska försöka eftersträva detta så mycket som det går. Försöka undvika gluten, mjölkprodukter och rött kött i den utsträckning det går. Som ni vet ÄLSKAR ju jag hamburgare, så det kommer att bli en sån då och då, men annars tror jag att jag ska försöka undvika det. Min kropp känns det ingen skillnad på så det är inte därför, endast ur miljösynpunkt i så fall.

Angående grönsakerna så är det något jag måste jobba mer på. Jag har fått in spenat och avokado i min morgon-smoothie, och äter spenat till varje måltid men inte så mycket mer än så. Jag gjorde en rätt med purjolök (räknas det som en grönsak?), spenat och ärtor som var otroligt god så det kommer jag göra igen. Även chia-puddingen som jag åt till frukost. Jag kommer också se till att undvika ketchup (mycket socker så bara ibland, åt det varje dag förut) och äta mig mätt på måltiderna så att suget inte kommer på kvällen.

Summan av detta är att jag inte upplever så stor skillnad i mitt mående från innan. Den största, och typ enda, skillnaden är att jag vaknar upp på bättre humör utan att känna mig ”sockerbakis” så det är ju ett plus. Jag har också fått en kärlek för tonfisk och lax igen, som jag hade tappat den senaste tiden. Det känns bra. Jag är glad att jag provade detta och vet nu att det inte är så jobbigt att ”hålla sig” från godis. Jag har lite karaktär kvar och kan faktiskt stå emot, speciellt på vecko-dagarna.

Planen nu är ju inte att gå tillbaka till hur jag åt innan. Det jag kommer ändra är mer grönsaker, inget godis på vardagar, minska på rött kött, inget/minimalt med gluten och äta större portioner med mer protein och fett för att hålla mig mätt. Att äta en stor klick nötsmör på kvällen med äpplen gör mig faktiskt riktigt mätt och gör att kan sover bättre än en påse godis. Skön insikt ändå.

Om ni undrar någonting mer är det bara att fråga. Hela programmet hittar ni HÄR. PUSS <3

//Today is the last day and my feeling are that I’m going to try to keep this up as much as I can. I will try to avoid gluten, dairy and red meat as much as I can. As you all might know I LOVE hamburgers, so I’m going to eat that once in a while, but otherwise I think I’m going to try to exclude it. I don’t feel any difference in my body so it’s not therefor, I’m only thinking about the environment. 

Regarding the vegetables, that’s something I have to work more on. I’m eating baby spinach and avocado in my morning smoothie, and I eat spinach with every meal but not more than that. I did one dish with leek (is that a vegetable?), spinach and peas that was really tasty so I’m going to do that dish again. Also the chia pudding that I had for breakfast. I’m also going to avoid ketchup (it’s much sugar in that so I’m only going to eat that once in a while, I had it every day before) and really eat much during my meals so I’m not craving candy in the evening. 

If I’m going to sum it up, I don’t feel that much different in my well being than from before. The biggest, and only, difference is that I wake up in a better mood in the mornings without feeling ”sugar hangover” so that’s a plus. I have also gotten back my love for tuna and salmon that I lost before. That feels good. I’m so happy I tried this and now I know that ”staying away” from candy isn’t that hard. I have some character left and can resist, especially during the weekdays. 

The plan now is not to go back to what I ate before. What I’m going to change is more vegetables, no candy on weekdays, cut down on red meat, no/minimal intake of gluten and eat bigger portions with more fat and proteins to feel full. To eat a big click of nut butter in the evening with apples really makes me feel full and makes me sleep better than a bag of candy. That’s a good realization. 

If you wonder anything more you can just ask me. You can find the whole program HERE. XOXO <3


9 kommentarer9 kommentarer om “THE 10 DAY CHALLENGE”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Jag undrar bara varför du ska äta glutenfri mat, då det absolut inte rekommenderas (om man inte har celiaki såklart)? 🤔 konsekvenser kan ju bland annat vara vitamin och mineralbrist och mag- och tarmproblem.. om det handlar om miljö borde kanske målet vara att äta varierad mat men så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt, oavsett om det är kött, grönsaker eller korn osv? Vet du pratat i podden om hur du vill att dina barn ska få en bra relation till mat och kropp, och det bästa är väl om ingen mat blir ’farlig’, då gluten och kött egentligen inte är skadligt för kroppen.. socker i form av godis är ju dock bra att undvika 😂😂

  Svara
 • Alla mår inte så bra av gluten, även om man inte är allergisk. Har också hört att det kan skapa inflammationer i kroppen så försöker undvika det så mycket jag kan, även om jag såklart inte alltid tar bort det. Vill inte bli extrem åt något håll 🙂
  Haha håller helt med. Brukar aldrig prata om mat på det sättet med barnen så dom märker ingenting. Jag lagar och dom äter, hehe. Dom tänker ju inte på om jag byter ut vanlig pasta mot glutenfri tex 🙂 <3

  Svara
 • Ketchup-älskare som man är, vill jag bara tipsa om att det finns en helt osötad ketchup från felix 🙂

  Svara
 • Åh jag vet!! Men jag gillar verkligen inte Felix ketchup, bara Heinz, haha. Konstig jag vet 🙂

  Svara
 • Undrar också varför du ska utesluta gluten? Finns ingen som helst vetenskaplig evidens att det skulle vara dåligt eller ”farligt” om man nu inte har celiaki.

  Svara
 • Nej det vet jag, även om det finns vissa studier som visar på att det minskar inflammationer i kroppen. Jag känner mig mindre uppblåst när jag drar ner på gluten så endast därför 🙂 <3

  Svara
 • Hi Michaela,

  I have been thinking if I should voice my opinion because usually it is quite unpopular. But in the end it is my personal opinion, nobody needs to agree to it, just accept it.
  I personally do not believe in any ”sugar detox”, ”no gluten” if you are not intolerant to it, and not eating meat for the sake of the environment. I used to think differently until I read about certain things, and they made me think.
  Sugar is made of completely natural plants. Yes, it is refined, but it is no chemical stuff. If you eat white rice, you can just as well eat white sugar. Both are natural, both are stripped of their nutritious values…
  Gluten only needs to be avoided if you are intolerant to it, otherwise it makes no difference in how you feel at all. I have tried for months seeing changes when avoiding gluten, but fact is, I have no problems digesting it, so why avoid it and pay through my nose for non-gluten food?
  Concerning meat.. I have eaten meat all my life. I tried to go vegetarian, even vegan, tried it for months, spent LOADS of money on all non-meat/fish/dairy foods and ended up hating them all.
  So I am back to eating meat. Which is mostly poultry and fish for me, instead of pork or beef. I eat both also, but rarely.
  The thing concerning the environment… people avoid meat because of the environment but they happily eat loads of avocados. Since the avocado has become such a fancy, popular food, it has become difficult to make sure there is enough to deliver. So in Mexico they started to kill loads and loads of rain forest in order to cultivate avocado. I don’t think that this is any better for the environment than eating meat (enter ”killing forest in mexico for avocados” into Google and you will find many results), if you just go for the environment factor.
  I am sure one can discuss many more aspects of nutrition and healthy, but le me say this: If you feel good with the new way of eating, great. However, if you do long for your hamburger or candy, enjoy it. Everything in moderation is perfectly ok.
  And don’t forget that a new food frenzy breaks out every few years. Who knows, maybe in 5 years everyone is actually stuffing their face with white sugar because it has been spread that it is totally healthy after all 😉

  Simone**

  Svara
 • Sorry for the errors I only found after pressing the publish button, doh! I mean:

  ”I am sure one can discuss many more aspects of nutrition and health, but let me say this:…”

  Svara
 • You’re totally right! I want to cut down on gluten since my stomach feels so swollen after every time I eat it. But I don’t know. I guess everyone is allowed to make their own choices 🙂

  I totally agree on the environment. I had no idea about that. I will read some more about that 🙂 <3

  Svara